Catrine TollströmBerätta kort om dig själv och dina noveller.
Jag skriver med goja på axeln och kakburk inom räckhåll. De flesta av mina noveller har karaktärsutveckling och oväntad intrig gemensamt. De kan läsas fristående men är också kedjade till varandra. En personlig presentation av mig hittar du på författarhemsidan catrinetollstrom.se. Jag gick till final om Selmapriset 2015, blev 2014 års Bokens Dag stipendiat i Västmanland och är aktuell med den psykologiska thrillern Experimentet (HarperCollins Nordic, 15 /9 2015). Lång utbildning inom beteendevetenskap och intresse för psykologi brukar färga mina texter.

Varifrån fick du din inspiration?
Att utgå ifrån tillspetsade karaktärsdrag är ett roligt sätt att skapa intrig och det fungerar bra i ett så kort format som en novell. Så man kan säga att själva temat var inspirerande.

Hur såg skrivprocessen ut? Vad var roligast, svårast och mest förvånande eller intressant?
Jag gillar att skruva till karaktärer, ställa dem inför avgörande ögonblick och tvinga dem till insikt. Därför har skrivprocessen varit intressant. Jag har hela tiden tagit en karaktär från novellen innan och gjort till huvudperson i nästa. Det roligaste och mest tekniskt utvecklande var att temat inbjöd till att skriva utifrån olika genrer. Jag skrev Frosseri som spänning, Avund som humor och Vrede som drama osv.

Vilken av de sju novellerna skulle du säga är din personliga favorit?
Novellen om girighet. Den var svårast eftersom jag delvis valde att skildra den ur ett barns perspektiv. Det gjorde att den nästan fick ett magiskt skimmer över sig.

Vilken dödssynd såg du mest fram emot? Och var det någon som det istället tog emot att skriva? I så fall vilken?
Jag såg fram emot Avund. Den var lättast att skriva om, eftersom jag gillar att skriva i humorgenren och upplevde att temat inbjöd till det.

Hur mycket av dig själv skulle du säga att det finns i dina noveller?
När det gäller de syndiga egenskaperna varierar det från ytterst lite i t ex Avund till ganska mycket i Lättja. Språket är karaktäristiskt för min berättarröst i alla, men speciellt i Avund och Lust.

Av de sju dödssynderna, vilken skulle du säga är din svaghet? Varför?
Jag är en överambitiös person som har mycket gemensamt med min huvudkaraktär i Lättja. Hon föraktar lathet hos sig själv och det gör tyvärr jag också. Sedan har jag en svaghet i att jag har svårt att bli arg och visa vrede. Det behöver jag jobba med hos mig själv.

Vem skulle du säga har influerat dig mest när det gäller ditt skrivande?
Innan jag skrev min debutroman utformade jag en lång lista över allt jag själv tycker att en riktigt bra bok ska innehålla. Det innefattade t ex färgstarka romanfigurer, oväntade vändningar, psykologi, spänning, humor, en annorlunda kärlekshistoria, en gåta att lösa och ett slut som inte går att lista ut alltför tidigt. Sedan läste jag galet många böcker och studerade all tänkbar berättarteknik för att kunna utforma detaljerade kriterier för varje punkt på den där listan. Alltså jag har samlat det jag tycker är bäst med tempo, scenbyggnad och dramaturgi utifrån väldigt många romaner. Likaså har jag definierat vad jag gillar med dialog, karaktärsskildring och språkligt uttryck på en mängd punkter. Så det går inte att svara på vilken enskild författare som påverkat mest.

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *