Cornelia SödergrenBerätta kort om dig själv och dina noveller.
Jag, Cornelia Shekina Södergren, är författare, relationsterapeut och föreläsare. Skrivandet är den röda tråd som löpt genom hela mitt liv. Jag har skrivit böcker, artiklar, krönikor, dikter och noveller. I novellaerien ”De sju dödssynderna” utspelar sig handlingen i och omkring Stockholm, där jag bor och är uppvuxen. De olika karaktärernas historier vävs samman i en vardaglig miljö, där relationer, intriger och dödssynder kan kännas igen av läsaren.

Varifrån fick du din inspiration?
Mycket av min inspiration har jag hämtat från mina många års erfarenhet som relationsterapeut, där jag sett hur olika upplevelser skapar vissa beteendemönster.

Hur såg skrivprocessen ut?
Jag fick uppdraget i december förra året och min första tanke var att vänta med att börja skriva till efter nyår, dels för att fira jul i lugn och ro och dels för att jag redan höll på att skriva en roman. Då tog högmodet över… På så sätt att jag såg en karaktär framför mig som inte bara tog form utan även tog över på ett sätt som inte gick att hejda. Den första novellen skrev sig själv nästan omedelbart och ganska snabbt så följde de andra efter. Inspirationen ville inte ta slut och inom någon månad visste jag redan vad alla novellerna skulle handla om.

Vad var roligast, svårast och mest förvånande eller intressant?
Det roligaste var att väva samman de olika historierna på ett sätt så att det går att läsa alla noveller för sig, men också i följd, som en roman. Någon svårighet kan jag inte komma på, då det hela flöt på av sig själv. Det mest förvånande och intressanta var att karaktärerna blev så levande att de väckte känslor även hos mig själv.

Vilken av de sju novellerna skulle du säga är din personliga favorit?
Just nu skulle jag nog säga novellen om Frosseri, som har ett så tydligt budskap, tätt följd av Högmod och Lust.

Vilken dödssynd såg du mest fram emot?
Att skriva om Vällust, då det är ett ämne som kan vinklas på många olika sätt och dessutom har en viss anknytning till mitt arbete som relationsterapeut.

Och var det någon som det istället tog emot att skriva? I så fall vilken?
Den dödssynd som hade den längsta s.k. ställtiden var Lättja. Det kändes på något vis naturligt att skjuta upp skrivandet av den ett tag.

Hur mycket av dig själv skulle du säga att det finns i dina noveller?
Det finns en del igenkänningsfaktorer med några av relationerna jag haft och absolut den Stockholmsmiljö där jag växte upp. Att förmedla insikter på det viset jag gör i novellerna är också en stor del av vem jag är som yrkesperson och medmänniska.

Av de sju dödssynderna, vilken skulle du säga är din svaghet? Varför?
Vällust är nog både min svaghet och min styrka. Svagheten skulle kunna vara att mitt kärleksliv tar en stor del av min tid och styrkan är att jag kan förmedla mina erfarenheter till andra.

Vem skulle du säga har influerat dig mest när det gäller ditt skrivande?
Mitt skrivande började så tidigt att jag knappt hade läst någon annan författare vid den tiden. Den största inspirationskällan har alltid varit naturen och då främst allt som har med vatten att göra. Det finns dock en poet som har haft en viss influens och det är sufipoeten Rumi som levde på 1300-talet.

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *