Berätta kort om dig själv och dina noveller.
Jag heter Emelie Ström, är 21 år gammal och har precis lämnat mitt flickrum i Stockholm för en liten etta i Örebro då jag till hösten skall börja studera juristprogrammet på Örebro Universitet. Jag har tidigare medverkat i två novellantologier för Ariton Förlag; Insikter samt Kvinnan & Eken och 20 andra noveller om relationer. Jag har även fått en text utgiven i boken Trasdockan och en krönika publicerad på devote.se, en av Sveriges största bloggsajter.

För tillfället är jag en av författarna i det pågående projektet de sju dödssynderna. För mig har det varit viktigt att skriva berättelser där jag verkligen kan känna med och sätta mig in i varje karaktärs historia lika gärna som jag vill att läsaren ska beröras och dras med. Mina noveller är därför baserade på mitt eget liv och egna erfarenheter, människor jag träffat eller saker jag snappat upp från omgivningen. En gemensam faktor i mina texter är att jag försöker hitta ett djup i varje story, oavsett vad den handlar om.

Varifrån fick du din inspiration?
De fyra första novellerna skrev jag när jag var på resande fot och backpackade i Asien. Jag hade föreställt mig innan hur jag låg på stranden och skapade, men konstigt nog var det alla svettiga bussresor som gjorde mig kreativ. Men annars brukar jag hitta inspiration dels genom att läsa korta texter i alla dess former, men också genom människor jag träffar och händelser jag själv upplevt.

Hur såg skrivprocessen ut? Vad var roligast, svårast och mest förvånande eller intressant?
Det har varit en utmaning att skapa historier som känts som mig och inte bara något som skrivits ner för att det varit passande för ämnet, men det har också varit spännande att på egen hand fått tolka och forma om dessa sju dödssynder som funnits i all tid, till något som passar in i vår samtid.

Vilken av de sju novellerna skulle du säga är din personliga favorit?
Jag skulle nog säga att jag tycker mest om novellen som handlar om avund för att den storyn är som tagen ur mitt liv och jag vet att folk känner igen sig i den. Avundsjuka är en stor del i vardagen för många men vad man är avundsjuk på varierar från person till person och även kanske generation till generation. Jag har skrivit om något som är typiskt för min generation och eftersom att jag själv är tjej skulle jag säga att den också är riktad till främst tjejer.

Vilken dödssynd såg du mest fram emot? Och var det någon som det istället tog emot att skriva? I så fall vilken?
Eftersom jag nämnde att jag tyckte mest om novellen som handlade om avund, måste jag nog också svara att det var den novellen jag såg mest fram emot att skriva. Lättja däremot var den jag hade mest problem med. Dock såg jag fortfarande fram emot att skriva den men jag tycker den var absolut svårast att tänka ihop en story kring som innehöll ett djup.

Hur mycket av dig själv skulle du säga att det finns i dina noveller?
Det är ingen karaktär som efterliknar mig själv rakt av. Men i många texter har jag använt mig av uttryck och tankar som speglar mina egna känslor.

Av de sju dödssynderna, vilken skulle du säga är din svaghet? Varför?
Avund är nog min största svaghet av de sju synderna. Med det sagt är jag inte missnöjd över mitt liv eller den jag är, men det är så lätt att hela tiden tro att gräset är grönare på andra sidan, fastän det egentligen inte är så. Jag tror också det har att göra med att jag har svårt att nöja mig. Jag vill alltid nå lite högre, vara lite bättre och misslyckas jag någonstans på vägen ser jag ner på mig själv direkt.

Vem skulle du säga har influerat dig mest när det gäller ditt skrivande?
Skrivandet har så länge jag kan minnas varit mitt ventilationsforum. Det har varit ett sätt för mig att få utlopp för mina tankar och känslor. Det är ingen specifik person som influerat mig till detta, utan jag har skrivit för min egen skull. Men däremot blir jag inspirerad av att läsa bra böcker och texter, det får mig att vilja skriva ännu mer och ännu bättre med drömmen om att någon en dag ska läsa något jag skrivit och bara vilja läsa ännu mer.

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *